Author: | Category: Transport Nieuws |

140 miljoen euro in 4 maanden kilometerheffing

De Vlaamse belastingdienst maakt woensdag 3 augustus bekend dat er na vier maanden 140 miljoen euro aan de kilometerheffing voor vrachtwagens binnengehaald is. Kris De Sagher van de belastingdienst zegt: “meer dan de helft daarvan is voor rekening van buitenlandse chauffeurs. Vooal Nederlandse bedrjiven rijden veel op Belgische wegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren vorig jaar circa 6,5 miljoen ritten door Nederlandse bedrijven over de Belgische wegen gereden.

pressebild_satellic_obu

Sinds 1 april zijn alle vrachtwagens verplicht een kastje te plaatsen om de gereden kilometers op te meten en het per gps door te sturen. De kosten zijn vanaf 3,5 ton tussen 7 en 29 cent per kilometer.

 

TLN

TLN had voor een uitstel gepleit. Volgens TLN kampt het syteem met veel techninsche problemen. Verder zijn er veel te weinig kasjes gemaakt. Ruim 40.000 tolkasjes zijn er alleen in Nederland nodig. In totaal moeten er 350.000 tolkasjes rondrijden. De heffing kost de Nederlandse transportsector ongeveer 60 miljoen euro jaarlijks aan extra kosten volgens TLN. Er zijn veel klachten van chauffeurs binnengekomen. De kasjes vallen uit tijdens het rijden of gaan niet eens aan. Er zijn ook problemen met de plaatsbepaling op wegen waar geen tol over betaald moet worden maar toch afgerekend wordt. De gewicht klopt ook heel vaak niet waardoor men meer moet betalen.

 

Files
Vrachtwagenchauffeurs proberen zo veel mogelijk de tolkosten te vermijden. Ze nemen massaal de sluiproute. In de dorpen Baarle-Nassau en Chaam rijden de vrachtwagens op een provinciale weg te snel en gevaarlijk. De bewoners zijn het zat en hopen op een snelle maatregelen. Ze hopen op een 30-kilometerzone.