Author: | Category: Transport Nieuws |

monitoring-1305045_1920

Camera´s op de Belgische snelwegen

Rond 500 vrachtwagens krijgen jaarlijks een boete voor het inhalen bij regenachtig weer. Al enkele jaren geldt in België een verbod inhalen voor vrachtwagens bij regenweer. Vanaf volgend jaar wil de minister van Mobiliteit François Bellot camera´s boven snelwegen plaatsen. De minister Bellot wil onbemande camera´s en flitspalen plaatsen maar eerst is een wijziging van de wetgeving nodig.

Veel chauffeurs negeren het verbod. Volgens de verkeersbarometer is het inhalen (top drie) een van de hoogste ergernis in het verkeer. Op de eerste plaats staat het rood rijden en top twee rechts inhalen. Volgens een onderzoek blijkt dat toch één van de vier vrachtwagenchauffeurs bij regen inhaalt. Nu vragen zich transportfederaties af of de nieuwe maatregel wel nodig is omdat er 90% van de gevallen om buitenlandse chauffeurs gaat. Als je over de grens rijdt dan zie je een verkeersbord “inhalen bij regenweer verboden” is. Vooral als deze chauffeurs uit de landen Frankrijk en Nederland komen waar men op vele wegen wel inhalen mag, houden ze hun rijstijl als ze België binnenrijden. Alleen in België is een verbod  voor het inhalen bij regenweer verboden en dat is zeer verwarrend voor chauffeurs die uit het buitenland komen.

TLV en Febetra denken er anders over 

“Die camera’s gaan het aantal overtredingen niet terugdringen. Minder complexe regels zouden dat wel doen”, aldus Isabelle De Maegt, woordvoerster van Febetra.

Ook TLV denkt er anders over. “Wij zijn principieel voorstander van alle maatregelen die de verkeersveiligheid verhogen. Maar wij willen wel dat ze voorafgegaan worden door fundamenteel onderzoek. Eerst moet nagegaan worden of dat inhaalverbod effectief een effect heeft op het terugdringen van de ongevallen”, aldus Thomas Kindt, juridisch adviseur bij TLV.