Author: | Category: Transport Nieuws |

Veilig naar school

Wanneer hebben de vrachtwagens sneeuwkettingen nodig?

Natuurlijk als je truck vastloopt in de sneeuw. In sommige landen in Europa ben je verplicht sneeuwkettingen in de truck te hebben. De verplichte gebruik van sneeuwkettingen worden aangegeven door verkeersbord. Vooral op steile plaatsen of in de bergen kunnen de weersomstandigheden snel verandere

We maken ieder jaar een strenge winter mee maar toch zijn de transportbedrijven nooit voorbereid. Waarom is dat zo en wat gebeurt er als de vrachtwagen vaststaat in de sneeuw?  Dan haal je het beste sneeuwkettingen en die bevestig je om de wielen van de aangedreven as. Als je wielen blijven draaien lukt het ook de kettingen over de wiel te bevestigen. Het is natuurlijk beter als men dat op een vastgrond bevestigt dan op sneeuw.

 

 

Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Bron: http://www.vab.be/nl/nieuws/2014/3/2/winterbanden-en-sneeuwkettingen

Overzicht per land

LAND WINTERBAND SNEEUWKETTING
Luxemburg

 

Verplicht bij winterse omstandigheden vanaf 1 oktober 2012 Niet verplicht
Duitsland Verplicht bij winterse omstandigheden Enkel verplicht bij verkeersbord
Frankrijk Enkel verplicht bij verkeersbord Enkel verplicht bij verkeersbord
Italië

 

 

Enkel verplicht bij verkeersbord

Verplicht in de Aostavallei van 15/10 tot 15/04

Enkel verplicht bij verkeersbord in combinatie met zomerbanden

Verplicht aan boord in de  Aostavallei van 15/10 tot 30/04

Oostenrijk Verplicht bij winterse omstandigheden van 01/11 tot 15/04 Verplicht aan boord van 01/11 tot 15/04
Tsjechië Verplicht van 01/11 tot 31/03 Enkel verplicht bij verkeersbord
Zwitserland

 

Enkel verplicht bij verkeersbord

 

Enkel verplicht bij verkeersbord

Verboden in Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel

Slowakije Winter- of all-season banden bij gladheid en sneeuwval

 

Luxemburg

Het gebruik van sneeuwkettingen in Luxemburg is toegestaan, maar niet verplicht.

 

Duitsland
In sommige omstandigheden is het gebruik van sneeuwkettingen ook verplicht, dit wordt met speciale verkeersborden aangegeven (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 km/u rijden.

 

Frankrijk

Als je bij winterse omstandigheden geen winterbanden of sneeuwkettingen gebruikt, riskeer je een boete van € 135.

 

Italië

In sommige omstandigheden is het gebruik van sneeuwkettingen ook verplicht, dit wordt met speciale verkeersborden aangegeven

 

Oostenrijk

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden indien dit noodzakelijk is en indien ze zo zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen. De gehele weg moet met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, dat wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rond, afbeelding band met ketting). De aangeraden snelheid is 40 km/u. In tunnels is het gebruik van sneeuwkettingen verboden.

 

Tsjechië

In de wintermaanden is het verplicht sneeuwkettingen bij te hebben. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw zijn bedekt.

 

Zwitserland

Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Verplicht gebruik wordt aangegeven met het speciale verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km/u. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in tunnels. Het is verboden sneeuwkettingen te gebruiken in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

 

Slowakije

Het is verplicht in de wintermaanden sneeuwkettingen in de auto te hebben. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer de wegen met sneeuw zijn bedekt.

Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Bron: http://www.vab.be/nl/nieuws/2014/3/2/winterbanden-en-sneeuwkettingen