Author: | Category: Transport Nieuws |

De Bosporus in Istanbul

 

Afgelopen vrijdag is een nieuwe brug die over de Bosporus leidt geopend. De brug heeft drie jaar geduurd en heeft meer dan 3,5 miljard euro gekost. De reden voor de brug zijn de files. In totaal zijn er al twee bruggen die Azie en Europa verbinden.

Deze nieuwe brug is 1,4 km lang en heeft in totaal 8 stroken en is achtenvijftig meter breed en 320 meter hoog. Het is de langste hangbruggen ter wereld. Bij de opening was Tayyip Erdogan aanwezig. De brug heeft de naam Sultan Selim I.  Sultan Selim I was een sultan van het Ottomaanse rijk. Tijdens Selims regering verdriedubbelde het grondgebied van het Ottomaanse Rijk.

 

Istanbul

Google Earth

 

Vliegveld Istanbul Yeni Havalimani

Ten noorden van Istanbul wordt de grootste luchthaven ter wereld gebouwd. De brug wordt rond eind 2018 afgemaakt en er passen maximaal 150 miljoen passagieren per jaar.  Het vliegveld in Frankfurt werd in 2015 61 miljoen mensen geteld.  “We hebben de wereld ingehaald. In de lucht kennen we geen concurrenten,” aldus de minister van verkeer Lütfi Elvan.

 

In 2013 de mega-tunnel van Europa naar Azië

Turkije opent werelds eerste tunnel  tussen twee continenten. Het bouw in het kader van de Bosporus telt nu al als een van de grootste infrastructuurprojecten ter wereld. Met een nieuwe spoortunnel verbindt Turkije de Europese en de Aziatische deel van het land. De 13,6 km lange tunnel loopt deels onder de Bosporus, die de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbindt en de metropool Istanbul tussen Europa en Azië verdeelt.

De autoriteiten hopen dat de nieuwe tunnel de effecten op het verkeer van Istanbul minimaliseert. In de twee minuten circuleren voorstedelijke treinen per uur en kunnen maximaal 75.000 mensen vervoeren. De Marmaray spoor is bijna 77 kilometer lang waarvan bijna 14 kilometer ondergronds verlopen. De bouw zal meer dan 2,5 miljard euro kosten en is een van de technische complexiteit van ’s werelds grootste infrastructuurprojecten in de afgelopen jaren.