Author: | Category: Transport Nieuws |

Valentijnsdag is de dag van de liefde.

Op dinsdag 14 februari is het weer zover! Miljoenen van rozen worden gekocht en als teken van liefde aan de persoon gegeven. Waar komt dit vandaan? Een gemeenschappelijke gerucht, die hecht en ook plausibel klinkt, waarin een bloemist een grote impact zou hebben gehad. Immers kijken we elk jaar opnieuw ernaar de drukste periode van het jaar. We weten alleen waar de de geurige en mooie bloemen vandaan komen. Uit de kas in de buurt kan niet kloppen omdat het niet echt het juiste seizoen is.

 

De roos heeft licht, warmte en water nodig om mooi te kunnen groeien en bloeien. Licht en warmte komt in de winter te kort. De reis van de roos begint in warmere breedtegraden. Ze gedijen daar beter. In februari heerst in Midden-Europa de winter, dus de grootste groeiende regio’s en exporteurs van rozen zijn Kenia, Ethiopië, Ecuador en Colombia. Er worden in Nederland 9 miljoen bloemen gemiddeld per dag behandeld. Voor valentijnsdag arriveren in

Frankfurt vier keer per week 16 miljoen rozen.

De ene of de andere zal misschien afvragen waarom bloemen ver reizen, om tot slot in één van onze bloemenvaas te staan. De kosten voor het telen van “high-performance” rozen in kassen is net zo hoog als de rozen onder natuurlijke omstandigheden groeien en naar Nederland wordt vervoerd. In de afgelopen jaren is veel op het gebied van de bescherming van het milieu en duurzaamheid gedaan. De boeren ontvangen een  fair trade-label als ze aan de regels van Europa houden. Zo wordt duidelijk minder water verbruikt en een efficiëntere landbouw gecreëerd. Zelfst de arbeidsomstandigheden en het loon zijn verbeterd.

De tere planten worden met de hand geplukt, omdat alleen zo de perfecte tijd voor de oogst aankomt. Er zijn geen 100 vrouwen die de planten plukken, maar ongeveer 50.000 mensen die alleen op de plantages aan Naivasha, de rozenhoofdstad van Kenia werken.

 

Meer informatie over vrachten vindt u onder: https://www.timocom.nl/De-vrachtuitwisseling/Transportbeurs