Author: | Category: Vrachtuitwisseling |

pressebild_satellic_obuPer 01-04-2016 voert België het nieuwe tolsysteem Viapass in en stapt daarmee uit het netwerk van eurovignetten. De belangrijkste veranderingen zijn: Het wordt veel duurder en ingewikkelder. De tijden waarin je op elk gewenst moment eenvoudig met een muisklik of ‘even bij het benzinestation’ aan een eurovignet voor 8 euro per dag kon komen, zijn voorbij. Niet alleen de kosten zullen stijgen, maar ook het aantal tolwegen en het aantal voertuigen waarvoor tol betaald moet worden. Omdat België dankzij zijn ligging een belangrijk doorvoerland voor West-Europa is, kan men er – letterlijk en figuurlijk – niet omheen.

 
Wie niet goed op de hoogte is, verliest tijd en geld.
De nieuwe tol van België wordt volledig elektronisch en routeafhankelijk afgerekend via een On-Board Unit (OBU), die voor 01-04 in ieder tolplichtig voertuig moet worden geïnstalleerd. Een dergelijke OBU is tegen een borg van 135 euro verkrijgbaar via de exploitant op de website Satellic.be of bij de Satellic Telematic-servicepunten. Absoluut noodzakelijk is het bewijs van het maximaal toegestane gewicht en de vervuilingscategorie van het te registreren voertuig. De enige uitzondering is: UTA-klanten met de MultiBox voor Spanje/Frankrijk/Portugal hoeven dit alleen voor België aan te melden bij UTA. De tol wordt via tolportalen geregistreerd, die over het hele gebied geïnstalleerd worden. Met behulp van deze portalen wordt echter niet alleen de tol afgerekend, maar kunnen ook het gewicht, de afstand en de snelheid van de voertuigen worden berekend. Het nieuwe tolsysteem met de zogenoemde EETS-technologie is zodanig ontworpen dat het direct naar personenauto’s en andere landen uitgebreid zou kunnen worden. Wie de nieuwe regels niet naleeft, wordt in het geval van een tolcontrole bij iedere overtreding gestraft met een boete van 1000 euro. Marcel Frings, woordvoerder van het grootste transportplatform van Europa, TIMOCOM, heeft vooral voor bedrijven met meerdere voertuigen een handige tip: “Transportbedrijven kunnen de OBU’s het best vooraf en tegelijk bestellen en instellen, en dit niet aan de chauffeurs bij de grens overlaten. De wachtrijen bij de paar servicepunten die er zijn kunnen in april namelijk nogal lang worden.”

 

 
10 belangrijke weetjes over het nieuwe Belgische tolsysteem Viapass
1.    Vanaf 01-04-2016 moet op de Belgische snelwegen en veel provinciale wegen in België tol betaald worden voor vrachtwagens boven 3,5 ton. Het maakt dan niet uit of het om een particulier of commercieel gebruikt voertuig gaat.

2.    Alle tolplichtige vrachtwagens moeten voorzien zijn van een functionerende On-Board-Unit (OBU) van het bedrijf Satellic, dat verantwoordelijk is voor de afhandeling van de tol.

3.    On-Board-Units zijn verkrijgbaar via Satellic.be of bij de betreffende servicepunten, tegen een borg van 135 euro.

4.    De OBU kan maar voor één specifiek voertuig worden geregistreerd en is niet overdraagbaar naar andere voertuigen.

5.    Transportbedrijven kunnen de OBU’s het best tegelijk vooraf bestellen en instellen om fouten en lange wachtrijen bij de weinige automaten van de servicepunten te voorkomen.

6.    Om bij één van de servicepunten een OBU te verkrijgen, moeten het maximaal toegestane gewicht en de vervuilingscategorie blijken uit de documenten van het voertuig of een certificaat van de dealer.

7.    Indien met de tolplichtige bedrijfswagen ook verschillende aanhangers of opleggers worden vervoerd, dan moet altijd het voertuig met het hoogste maximaal toelgestane totaalgewicht en/of de meeste assen worden opgegeven. Ook al is het prijsverschil op dit punt klein, wordt bij elke fout een boete van 1000 euro gegeven.

8.    Als u besluit de OBU bij een servicepunt aan te schaffen, kies dan niet voor snelle registratie. In dat geval ontvangt u namelijk geen btw-bon.

9.    De tolkosten variëren per gewest: Vlaams Gewest, Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt de kilometerprijs zelfs voor een vrachtwagen van de euro6-norm meer dan 20 cent.

10.    Alle benodigde informatie vindt u niet alleen bij Viapass, maar ook in vier talen op Satellic.be of telefonisch via de Satellic-Hotline: 00800-72 83 55 42.