Author: | Category: Transport Nieuws |

Meer boetes, meer tol, meer controles

Op 1 mei werden veel geldboetes voor verkeersovertredingen in België verhoogd met 5 procent.

Het is goed om te weten dat de boetes nu ongeveer even hoog zijn als in Nederland.

Te hard rijden wordt (nog) duurder

Bij snelheidsovertredingen is er nog wat anders aangescherpt: de tolerantiegrens bij gemeten snelheden is afgeschaft. Bij snelheidsbeperkingen tot 100 km/h geldt bij een overtreding: de eerste 6 km/h te hard rijden kost niks, maar daarna telt elke te hard gereden km, zonder tolerantiegrens. Bij snelheidsbeperkingen boven 100 km/h kost alleen 3 procent overtreding niks, maar alles daarboven is duur. De boetes voor te hard rijden beginnen in België bij 50 euro en gaan tot 2750 euro plus een rijverbod.

Tol voor personenauto’s

Er wordt waarschijnlijk in 2020 tol voor personenauto’s ingevoerd in België. De technische voorwaarden voor de tolheffing zijn al vastgelegd. Want ‘Viapass’, het systeem dat nu al voor vrachtwagens wordt gebruikt, is zo ontworpen dat het technisch gezien nu al mogelijk is om ook tol te heffen bij automobilisten.

Meer controleurs

In het kleine Duitstalige deel van België zijn er nu 32 extra controleurs ingezet voor zware vrachtwagens. Ze werken voor de douane en politie. Het is goed om te weten dat de douane in België ongeveer dezelfde controlerechten heeft bij vrachtwagenchauffeurs dan de politie.