Author: | Category: Transport Nieuws |

We naderen weer de koeler en regenachtige tijd van het jaar. In de winter rijden zoals in de regen of sneeuw kan gevaarlijker zijn. Een natte wegdek is gladder dan een droge weg maar een besneeuwde weg is weer gladder dan een natte wegdek. Maar als het vriest dan is een bevroren weg gladder dan een besneeuwde wegdek.

Daarom zou je een aantal technieken moeten beheersen om meer veilig te rijden. Hier zijn enkele tips voor het rijden in de regen en bij gladheid.

 

Aquaplaning

Zorg voor banden die minimale profieldiepte hebben van 3 mm. Verder Aquaplaning1-300x68moeten de banden de juiste bandenspanning hebben.
Rij vooal niet te snel omdat je bij een hoge snelheid de banden geen grip op het wegdek krijgen. Als je in een aquaplaning zit dan blijf rustig en maak geen snelle stuurbewegingen. Je kan ook tijden een aquaplaning je koppeling intrappen en laat het dan na de aquaplaning los. Foto:Continentals

 

Gladheid

Bij gladheid is het belangrijk dat je afstand neemt. Probeer als het kan het remmen te vermijden. Laat bijvoorbeeld je gas los vooral als je bij een bocht komt. Als je weg wilt rijden van stilstand dan trek rustig op. Winterbanden mogen dan een kortere remweg hebben dan zomerbanden, maar als je hard rijdt dan verdwijnt deze effect.

 

Controleer uw auto

Als je wilt parkeren dan trek de handrem niet omdat de kabel kan vastvriezen. Controleer of je geen ruitschade hebt want die kunnen met de vorst scheuren. Koop voor de winter een  ruitenkrabber. Zorg dat je bandspanning optimaal is. Denk aan je koelvloeistof en koop een met de winterkwaliteit. De ruiterwisservloeistof die moet ook nagevuld worden en maak je ruiten schoon voor je weg rijdt. Je auto moet je vaker naar de wasstraat brengen want pekel of strooizou beschadigen de lak van uw auto.

 

Wat doet eigenlijk Nederland tegen de gladheid

De Rijkswaterstaat zet 542 strooiwagens en 350 sneeuwploegen in.  In totaal werken zo ´n 1200 personen in de winterdienst. Dat zijn 800 chauffeurs en 400 voor het laden en lossen. Er worden ruim 200.000 ton zout in Nederland opgeslagen. In 2014 werd in Nederland 104 miljoen kilo gestrooid