Author: | Category: Vrachtuitwisseling |

Rijbewijs in 2020 op je mobieltje

De Rijkdienst voor het Wegverkeer wil de rijbewijs op een smartphone zetten. De Rijkdienst voor het Wegverkeer werken aan apps om de rijbewijs te kunnen digitaliseren. Vanaf nu is het papieren rijbewijs niet meer geldig. Per 1 oktober 2016 worden alleen plastic kaarten verstrekt. Op dit moment zijn al 15 miljoen kaarten uitgegeven en rond 300.000 mensen in Nederland hebben nog een papieren rijbewijs. Al vanaf 2006 verstrekt de Rijkdienst voor het Wegverkeer geen papieren rijbewijzen uit.

In Nederland wordt het rijbewijs ook als een identiteitsbewijs gebruikt. In België is een identiteitsbewijs met een rijbewijs niet geldig.

Het eerste rijbewijs

Het eerste rijbewijs werd in 1906 verstrekt en dit zonder examens af te leggen. De  examensplicht werd eerst in 1927 ingevoerd.  Het papieren rijbewijs werd in 1984 ingevoerd en in 2016 stop gezet.

Het nieuwe plastic rijbewijs is veiliger voor fraude en vervalsing. De politie wilde al eerder al van het papieren rijbewijs af. Het papieren rijbewijs werd in verleden bij banken gebruikt bij het leeghalen van bankrekeningen.

Vrachtwagens

Voor vrachtauto´s en autobussen moet er een medische keuring doorgevoerd worden voordat er een verlenging op een rijbewijs C kan worden gegeven. Sind 2005 werd deze regel ingevoerd waarbij een arts van een arbodienst de keuring doorneemt.  Er is geen maximum leeftijd voor het verkrijgen van het rijbewijs.