Author: | Category: Transport Nieuws, Transportbarometer |

groei kunnen profiteren: “Voor Italië zagen we een toename van 16 procent meer vrachten vergeleken met een jaar eerder”, zegt Tilman Fecke, Business Analyst bij TIMOCOM. En dat is helemaal tegen de trend in. Want de jaarlijkse evaluatie van de TIMOCOM-transportbarometer die net is afgerond, is allesbehalve positief. Zo was er in 2019 in vergelijking met het jaar ervoor sprake van een daling van het aantal vrachtaanbiedingen in de EU over de landsgrenzen met 8,3 procent. 2018 eindigde nog met een plus van 5 procent tegenover 2017.

 

De groei van de Italiaanse transportbranche is volgens expert Fecke te danken aan de gestegen vraag naar consumptiegoederen. “Het is volgens ons heel realistisch om te denken dat handelsbeschermende factoren de export van producten uit Italië een impuls hebben gegeven. Dat zijn bijvoorbeeld de dreigende brexit of de invoerrechten van de VS op Chinese producten”, legt Tilman Fecke uit. Een indicator daarvoor is dat het naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU over het algemeen grote gevolgen heeft voor de transportbranche in Europa. Zo steeg in de 44 Europese landen die in de transportbarometer worden geanalyseerd het aantal vrachtaanbiedingen voor vrachten naar het Verenigd Koninkrijk van kwartaal 3 tot kwartaal 4 van 2019 met 15 procent.

Economische stagnatie in 2019 voelbaar in de transportbranche

Ook het aantal exporten van Duitsland naar Groot-Brittannië steeg in het vierde kwartaal van 2019 met circa 11 procent in vergelijking met het derde kwartaal. Business Analyst Fecke zegt hierover: “Ook uit het besluit om de brexit met drie maanden tot eind januari 2020 uit te stellen, kan de conclusie worden opgemaakt dat de toename te maken heeft met de politieke ontwikkeling.”

 

Maar deze kortetermijnontwikkeling heeft uiteindelijk geen invloed gehad op de algemene trend: zo liep het aantal vrachten van Duitsland over de landsgrenzen afgelopen jaar in vergelijking met een jaar eerder met 12 procent terug. “De economische stagnatie heeft grote gevolgen voor Duitsland als sterk exportland. Dat is duidelijk te zien aan de sterke daling in vergelijking met de algemene Europese ontwikkeling”, zegt Gunnar Gburek, woordvoerder van TIMOCOM, over deze ontwikkeling. En: “Of de negatieve trend dit jaar doorzet, blijft afwachten, maar onwaarschijnlijk is het niet”, sluit Gburek af.

 

Met de transportbarometer analyseert het IT-bedrijf TIMOCOM sinds 2009 de ontwikkeling in vraag en aanbod van transport in de smart apps Vrachten en Laadruimte die in het Smart Logistics System zijn geïntegreerd. De meer dan 130.000 gebruikers genereren op deze manier elke dag tot 750.000 internationale vracht- en laadruimteaanbiedingen. Het systeem helpt de meer dan 43.000 klanten van TIMOCOM hun logistieke doelen slim, veilig en eenvoudig te bereiken.

 

Meer informatie over TIMOCOM vindt u op www.timocom.nl.

 

Over TIMOCOM

TIMOCOM GmbH is een middelgrote IT- en dataspecialist voor Augmented Logistics. TIMOCOM helpt zijn klanten als aanbieder van het eerste Smart Logistics System voor Europa met slimme, veilige en eenvoudige oplossingen om de logistieke werkzaamheden sneller te laten verlopen. Via het systeem komen meer dan 43.000 gecontroleerde bedrijven met elkaar in contact

die dagelijks tot wel 750.000 internationale vracht- en laadruimteaanbiedingen plaatsen.

 

Perscontact

Smahan Dahmani-Cicek

Country Manager Benelux

 

TIMOCOM GmbH

Timocom Platz 1

DE-40699 Erkrath

 

+31 20 794 09 64

[email protected]

www.timocom.com