Author: | Category: Transport Nieuws |

McKinsey Rapport

In 2025 worden 80 procent van alle pakketjes onbemand bezorgt. Deze onbemande voertuigen zullen, als ware moderne SRV-wagens, door de straten rijden waarbij de klant zelf zijn pakketje uit een kluisje haalt. McKinsey verwacht dat pakketkoeriers niet meer gaan bestaan.

De voorspellingen van het onderzoeksbureau zijn gebaseerd op een onderzoek, dat McKinsey op de IAA in Hannover onder 4.700 consumenten in China, Duitsland en de Verenigde Staten heeft gepresenteerd.

Het blijkt toch 70 procent van de mensen de goedkoopste manier van bezorging zoeken. De leversnelheid speelt een belangrijke rol vooral bij producten zoals levensmiddelen en medicijnen. We moeten nog altijd naar de supenmarkt en drogisterij.

 

De nieuwe trend

Een snelle en kostenefficiënte bezorging verwacht McKinsey dat de pakketkoerier bijna volledig verdwijnt. De pakketjes zal over de last mile in plaats daarvan geleverd worden via onbemande voertuigen met kluisjes. Deze onbemande voertuigen zullen 80 procent van alle pakketjes door de straten rijden waarbij de klant zelf zijn pakketje uit een kluisje kan halen.

 

Drones

Een andere zal met bezorgdrones worden, waarvan er in 2025 maar liefst 250.000 in de VS moeten vliegen. Alleen ‘instant delivery’ in  gebieden waar het te druk is blijft mensenwerk – maar wel op een fiets.

 

Zelfrijdende trucks

Ook voor transportbedrijven en logistieke dienstverleners gaat er in hetzelfde 2025 veranderen. Verwacht wordt dat er 35 tot 50 procent minder operationele kosten (TCO) door de inzet van de zelfrijdende trucks gaat gebeuren.
Volgens deze studie gaat al binnen elf jaar één op de drie vrachtauto’s onbemand over de wegen rijden. Alleen geldt dit niet voor in de binnensteden. Maar op snelwegen is straks geen chauffeur meer nodig.