Author: | Category: Vrachtuitwisseling |

Valentijnsrozen onderweg

Op zondag 14 februari is het weer zover: Valentijnsdag! Miljoenen van rozen worden gekocht en als teken van liefde aan de persoon gegeven. Van jaar tot jaar stijgt het aantal van deze prachtbloemen en de bloemisten verheugen zich erop!

 

Maar waar komen deze geurige en prachtige bloemen? Uit de kas in de buurt niet echt het juiste seizoen.

De reis van de rozen begint in de warme streken, omdat het vanwege hun gevoeligheid daar gedijt. In februari heerst in Midden-Europa de winter, dus de grootste groeiende regio’s en exporteurs van rozen zijn Kenia, Ethiopië, Ecuador en Colombia. De tere planten worden met de hand geplukt, omdat alleen zo de perfecte tijd voor de oogst aankomt. Het zijn geen 100 vrouwen die de planten plukken, maar ongeveer 50.000 mensen die alleen op de plantages aan Naivasha, de rozenhoofdstad van Kenia werken. Een boerderij sluit zich rond om de andere in Lake Naivasha, gemiddeld verlaat bij elk bedrijf zo een half miljoen rozen per dag! Voor bruiloften en Valentijns- of Moederdag is het aantal nog veel hoger .

De bloemen worden geplukt uit de velden en direct verpakt. De bloemen worden in emmers water gezet, afgekoeld tot 5 ° C en per vrachtwagen naar de luchthaven (90 km) in Nairobi gebracht, waar ze onmiddellijk na ze zijn geladen in de buiken van de Jumbo overgevlogen worden naar Europa. Van Nairobi, worden de rozen dan vier keer per week in pure vrachtvliegtuigen naar Frankfurt gevlogen, waar de planten binnen Europa worden herverdeeld.
Binnen een korte tijd leggen de rozen 8.000km terug.
Vanaf de luchthaven van Frankfurt gaat het in gekoelde vrachtwagens verder naar de groothandels, detailhandels en groothandelsmarkten, waar ze vervolgens vers kunnen worden verkocht. Meestal duurt het nog geen twee dagen tot dat de rozen in de handel liggen.

Als de koudeketen eenmaal onderbroken wordt, is er geen garantie dat de rozen minstens een week mooi in de vaas bljiven. De bewaartemperatuur is 3-5 C, zodat de bloemen niet gaan openen, en bacteriën geen kans hebben. De boerderij eigenaren oogsten iedere dag en soms zelfs ook drie keer per dag. Als uw boeket niet lang mooi blijft, dan is dit meestal een indicatie dat de koudeketen onderbroken werd. 10 minuten zonlicht volstaat reeds de duurzaamheid van de roos te verminderen.

Voor Valentijnsdag 2008 vervoerde Lufthansa ongeveer 250 ton rozen naar Europa. Drie jaar later steeg het aantal naar 700 ton rozen, wat overeenkomt met ongeveer 30 miljoen bloemen! In een vrachtvliegtuig kunnen 90 ton rozen geladen worden. Wat nogal door het volume in vergelijking met andere bederfelijke voedingsmiddelen met vruchten en groenten toch lager ligt. Door middel van verschillende projecten, die ook WWF ondersteund wordt, is de teelt in Kenia en het transport naar Europa goedkoper en milieuvriendelijker dan lokale productie in kassen.

 

 

Fijne Valentijnsdag

 

 

pablo

 

Bron: Dvz.de, zeit.de, statista.com