Author: | Category: Vrachtuitwisseling |

Vrachtwagenchauffeurs is het een droombaan?Autobahnparkplatz

Ja, het is een droombaan als je van vrijheid en techniek houdt. Je ziet verschillende landen. Altijd een lekker sfeer onderweg. De nadelen zijn ook nog te noemen zoals langere tijd van huis en als je familie thuis hebt zitten dan zien die je dus niet al te regelmatig. Je bent vaak alleen dus gebeurt er iets onderweg dan zal je in eerste instantie het probleem zelf moeten oplossen. Vaak zit je in een stilstaande file. Je moet voor het vak gemaakt zijn vooral als je zo een grote truck overal doorheen moet manoeuvreren.

Branche-organisatie  TLN waarschuwen voor een naderend chauffeurstekort.

Volgens de cijfers van TLN blijkt dat het aantal oudere chauffeurs de afgelopen jaren fors is toegenomen waardoor we vrachtwagenchauffeurs te kort komen. De komende drie jaar zijn er tienduizend nieuwe vrachtwagenchauffeurs nodig. Dat zegt Arthur van Dijk van Transport en Logistiek Nederland. TLN wil op termijn om tafel om tot een beter cao voor vrachtwagenchauffeurs te komen.

 

Je kiest voor het vak vrachtwagenchauffeur dan moet je je groot rijbewijs C halen?

Om vrachtwagenchauffeur te kunnen worden heb je een groot rijbewijs C nodig. Verder moet je in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs B. Om zo een opleiding te volgen zijn er in Nederland rijscholen die ook op vrachtwagens richten. Na het halen van deze theorie-examens volg je praktijklessen en doe je praktijkexamen. Het examen zelf omvat 50 vragen. De praktijklessen bereiden je voor op het praktijkexamen.  Wanneer je beroepsmatig op een vrachtwagen gaat rijden heb je de aanvulling Code 95 nodig en moet je nog een extra theorie-examen en 2 extra praktijkexamens doen.

Dit kan je verwachten:

  1. controle van het voertuig en papieren
  2. Binnen en buiten de bebouwde kom rijden
  3. Op verschillende wegtypen rijden
  4. Bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken.
  5. En meer…

De kosten van het behalen van het vrachtwagenrijbewijs liggen ergens tussen de 2200 en 5500 euro